برای نخستین بار درجهان، یک دانشگاه اعلام کرد که در اولین کارآزمایی بالینی بینظیر در نوع خود، موفق به پیوند سلولهای بنیادی به بیمار مبتلا به ضایعه نخاعی شدهاست. در حال حاضر هیچ درمان موثری برای فلج ناشی از صدمات جدی نخاعی، وجود ندارد.
جراحان در حال بررسی این موضوع هستند که آیا میتوان از سلولهای بنیادی پرتوان القایی برای درمان آسیبها استفاده کرد یا خیر. سلولهای iPS از سلولهای بالغ تخصصیافته مشتق میشوند که ابتدا به حالت جوانی و بنیادینگی برگردانده میشوند. سپس، میتوان آنها را وادار کرد تا به انواع مختلف سلولها، تمایز یابند. این تیم از محققین، سلولهای iPS را وادار به تمایز به سلولهای بنیادی عصبی کردند.
اولین گام در این آزمایش، شامل کاشت بیش از دو میلیون سلول مشتق شده از iPS در نخاع یک بیمار بود. مرحله اولیه این مطالعه با هدف تایید بیخطر بودن روش پیوند انجام میشود. این بیمار حداکثر تا سه ماه توسط یک کمیته مستقل تحت نظر خواهد بود تا روشن شود که آیا مطالعه میتواند با خیال راحت ادامه یابد و دیگران میتوانند پیوند دریافت کنند یا خیر. جزئیات بیماران محرمانه است، اما تمرکز تیم بر روی افرادی است که ۱۴ تا ۲۸ روز قبل از عمل زخمی شدهاند.
این تیم در سال ۲۰۱۹ تأییدیه برای این کارآزمایی بالینی را دریافت کرد، اما فرایند اجرای طرح موقتاً به دلیل همهگیری کووید-۱۹ متوقف شده بود. تعداد سلولهای پیوند شده و بیخطری این روش درمانی، پس از انجام آزمایشهای مختلف بر روی حیوانات تعیین شد. با این حال، محققان اعلام کردند که، در حالی که آنها برای اثرات درمانی نظارت خواهند داشت، هدف اصلی این مطالعه بررسی بیخطری تزریق سلولها است. منبع