دیستونی: انقباض غیرارادی مکرر و طولانی عضله

دیستونی به معنای انقباض غیرارادی مکرر و طولانی در یک عضله یا در گروهی از عضلات یا بروز وضعیت‌های بدنی خاص است و در واقع یک اختلال حرکتی عصبی محسوب می‌شود.

دیستونی عضلات: هنگامی ‌که حرکات و دامنه حرکات به اندازه‌ای ثابت بمانند و به صورت وضعیت غیرطبیعی درآیند به آن دیستونی می‌گویند. نکته بسیار مهم آن است که دیستونی‌ها اغلب باعث بروز حرکات غیرطبیعی و اختلالات وضعیتی ناتوان‌کننده می‌شوند. علل مختلفی در ایجاد دیستونی نقش دارند.  هنوز هم برخی از دیستونی‌ها علت‌های ناشناخته دارند، اما سر دسته علل ایجادکننده آنها، علل ارثی، حادثه و صدمات بدنی، بعضی عفونت‌ها، مصدومیت‌ها، عوارض برخی داروها، کم رسیدن اکسیژن حین زایمان، بروز ضربات زایمانی و افزایش بیش از حد معمول بیلی‌روبین هنگام دوران نوزادی و شیرخواری را می‌توان نام برد. در برخی موارد امکان دارد بیماری‌های داخلی جمجمه‌ای موضعی هم در ایجاد انواع دیستونی نقش داشته باشند.

دیستونی گردن: دیستونی گردن شایع ترین فرم دیستونی موضعی است. در این بیماری، انقباضات چرخشی در سر و گردن رخ می‌دهد. علائم دیستونی گردن اغلب موقع راه رفتن یا استرس تشدید می‌شود و با استراحت و خواب کمتر می‌شود. انقباض طولانی در عضلات گردن منجر به وضعیت غیر عادی گردن می‌شود. بسته به این که کدام عضلات درگیر شوند، وضعیت سر فرق می‌کند. در واقع سر می‌تواند به یک طرف منحرف شود، یا به یک طرف بچرخد (تورتیکولی)، یا به سمت جلو، یا عقب انحراف یابد. علائم دیستونی گردن اغلب موقع راه رفتن یا استرس تشدید می‌شود و با استراحت و خواب کمتر می‌شود. گاهی بیماران برای کاهش علائم از حقه حسی استفاده می‌کنند؛ مثلا دست را در یک طرف صورت یا چانه و یا پشت سر قرار می‌دهند و موقتا با این کار انحراف گردن را کمتر می‌کنند. راه دیگر کاستن علائم در برخی بیماران، تکیه دادن پشت سر به صندلی یا گذاشتن دست بالای سر است. در اکثر بیماران عضلات گردن، بزرگ (هیپرتروفیک) می‌شوند. ۶۰ تا ۸۰ درصد بیماران درد گردن دارند. ۳۰ تا ۴۰ درصد بیماران، لرزش دیستونیک سر یا لرزش دست یا هر دو را دارند. ۲۰ درصد بیماران پرش پلک چشم (یا بلفارواسپاسم) یا دیستونی در عضلات دیگر غیر از گردن نیز دارند. ۱۰ درصد بیماران ممکن است مدتی خودبخود خوب شوند، ولی تقریبا همواره دوباره علائم شروع می‌شوند. گاهی این بهبودی خودبخودی ممکن است ۲ تا ۳ سال بطول انجامد، ولی نهایتا دوباره بیماری عود خواهد کرد.

علت دیستونی گردن: در اکثر موارد علت نامعلوم است. در ۱۰ تا ۱۵ درصد موارد ممکن است فرد دیگری در خانواده مبتلا شود. ممکن است علت بیماری ژنتیکی باشد، ولی با نفوذ ژنی پایین؛ یعنی ژن مشابه در سایر اعضای خانواده وجود داشته باشد، ولی آنها مبتلا نشوند و یا در سنین دیگر یا در جاهای دیگر بدن دچار دیستونی شوند. در ۵ تا ۱۰ درصد موارد سابقه ضربه به ناحیه گردن، ۳ تا ۶ ماه قبل از شروع علائم وجود داشته است. ممکن است استفاده بیش از حد از عضلات گردن یا ضربه در کنار زمینه ژنتیکی باعث شروع علائم شود. ضربه مغزی نیز می‌تواند از علل بیماری باشد.

درمان دیستونی گردن: فعلا بهترین روش درمان دیستونی گردن، تزریق دیسپورت یا بوتاکس  در عضلات گردن است. این کار بدون نیاز به بیحسی موضعی قابل انجام است. دیسپورت یا بوتاکس با تزریق داخل عضلانی باعث تضعیف همان عضله می‌شود. اثر آن معمولا طی ۴ تا ۵ روز شروع و در عرض دو هفته به اوج می‌رسد و تا ۴-۳ ماه اثر مطلوب دارو باقی می‌ماند. ۶۰ تا ۷۰ درصد بیماران از تزریق، رضایت نسبی یا کامل دارند. عده‌ای از بیمارانی که در ابتدا به تزریق پاسخ می‌دهند، پس از چند بار تزریق به علت تولید آنتی بادی‌هایی در بدن بر علیه دارو، به تزریقات بعدی پاسخ نمی‌دهند. برای کاهش احتمال تولید این آنتی بادی‌ها، فاصله تزریق‌ها نباید کمتر از سه ماه باشد. از عوارض احتمالی تزریق در عضلات جلوی گردن، بروز اختلال بلع به صورت موقت چند روز یا چند هفته است که در درصد کمی از بیماران رخ می‌دهد. از عوارض تزریق در عضلات پشت گردن، شل شدن و افتادن سر است که این عارضه نیز موقتی است. درمان با داروهای خوراکی نظیر کلونازپام، بکلوفن، آنتی کلینرژیک ها نظیر بیپریدین، تری هگزی فنیدیل (تریفن یا آرتان)، و گاباپنتین و داروهای دیگر گاهی می‌تواند موثر باشد. داروها باید با تجویز پزشک مصرف شوند. از روش های دیگر درمان دیستونی گردن، تحریک عمقی مغز است که در برخی از بیماران میتواند موثر باشد. منبع

پاپوش: سال ۱۳۷۲ برای درمان زخم بستر در بیمارستان یاسر بستری شدم، اون بیمارستان بصورت تخصصی به جانبازان نخاعی سرویس میداد، روزی یکی از جانبازان نخاعی که برای احوال‌پرسی از دوستش آمده بود، پیش منم آمد تا با حرف‌های روحیه بخشش منو به تشویق به ادامه زندگی با این شرایط کنه، حرف‌هاش را یادم نیست اما حرکت غیر ارادی و شدید گردنش را که با دست مهارش میکرد را خوب یادمه، اون موقع بما گفتن این اسپاسمه، اما حالا میدانم که او هم دیستونی داشته. ایشاالله هیچ کس از دوستان گرفتار این عارضه نشه.

دانلود فایل صوتی کتاب بوستان سعدی

از لینک مستقیم (منبع) با فرمتFormat : Mp3 :

دانلود بخش اول (حجم: ۱۹٫۵MB)

دانلود بخش دوم (حجم: ۱۸٫۸MB)

دانلود بخش سوم (حجم: ۱۹٫۹MB)

دانلود بخش چهارم (حجم: ۱۹٫۴MB)

دانلود بخش پنجم (حجم: ۱۹٫۷MB)

دانلود بخش ششم (حجم: ۱۸٫۳MB)

بازدیدها: 300

یک دیدگاه برای ”دیستونی: انقباض غیرارادی مکرر و طولانی عضله

  1. به به چه مطلب آموزنده خوبی…دستت طلا . انشاالله…اگه این بورس مجال بده

    یه سئوال… در مطلب بالا ذکر شده (با استراحت و خواب کمتر می‌شود) آیا شما تائید میکنید؟

    آیا تقویت سایر عضلات گردن در کم کردن این تنش در عضلات گردن تاثیر دارد؟

    آیا یک پشت سری (سر به اون تکیه کنه…مثل ماشین یا مثل گاری خودت) در استراحت عضلات گردن و کمتر تنش به آن وارد کردن تاثیر داره؟

    راه حل جیه؟ چیکار میشه کرد زندی جون؟

    IP: ضربان قلب یه پدر برا پسرش(بین همه پدرا مشترکه)

  2. راستی اخوی جان یه مطلبی دیدم یرای درمان با روزه آب

    http://fa.zarinazar.com/?p=1240

    فک کنم این یارو فاضلابی باشه
    ———————
    سلام اخوی جان
    دستت طلا برای :
    مطالب و روشن کردن چراغ نظرات و
    همه چیز
    این مطلب را دیدم و نظر شما را داشتم

  3. به اینم میشه فکر کرد:

    گاهی اوقات این حالت ها بر اثر کمبود ویتامین و ماده معدنی مانند منیزیم در بدن ایجاد می شود. مصرف قرص های مولتی ویتامین می تواند در رفع این عارضه موثر باشد….فکر کنم بیمارستان میگفتن یه از مواد مندلیفیت کم شده بود؟!؟

  4. ولی به نظر خودم همونه که گفتم…سرویس نا محدود ADSL…ایینم از تائیدیش:

    (دکتر بیرشک معتقد است که در کنار استرس و عوامل اضطرابی، ممکن است کارکردن بیش از حد در پای رایانه و مطالعه طولانی بخصوص تحت نور ناکافی نیز به خستگی چشم‌ها و بروز تیک عصبی در آنها منجر شود.)

  5. ان شالله که حالتون خوب میشه. چون عنوان وبلاگتون قطع نخاع بود برام سوال پیش اومد.
    در ضمن شما کدوم نوع بیماری دیستونی رو دارین؟ گردن یا عمومی یا …؟؟
    ————
    سلام
    تشکر از لطف شما
    گردنی هستم
    هم نخاع هم دیستونی

  6. اخوی جان…فک کنم شما دیستونی نباشی…چون دیستونی گردنی ،گردن بطور مدام به یکطرف کج میمونه و همیشه در انقباضه… مال شما(ایـــــــــــــــــــــیه) تیکه
    ——————————-
    سلام
    تشکر برادر

  7. درود بر مهرداد
    سپاس از مطالبت
    من چندسال بعد نخاعی شدن سمت راست گردنم بدون درد کارهای عجیبی میکرد و بعد از مدتی یه برآمدگی بزرگ درست شد که هنوزم مقداری ازش مونده و نمیدونم این به دیستونی ربطی داره یا نه!
    توی قلبمی
    —————–
    سلام
    تشکر از ابراز لطفت

  8. بسمه تعالی
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت ریاست محترم بنیاد بیماری های نادر ایران
    با سلام و احترام بسیار فراوان
    اینجانب توفیق طبسی
    —————————————————-
    آقا توفیق پیامت را در جایی انتشار دادی که ربطی نداره
    هیچ کاری از من نخاعی و این وبلاگ بر نمیاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *